WordPress website

wordpress website

Een SysteemWebsite is een WordPress website en dat is geen toeval

Een Systeem Website is een WordPress website. We gebruiken het populaire CMS omdat het enorm veel voordelen biedt. Om te beginnen is een WordPress website maken (of in dit geval een WordPress website laten maken) in technisch opzicht relatief eenvoudig. Dat scheelt tijd en dus geld – zo simpel is het. Maar ‘tijd en geld’ zijn niet de enige redenen waarom een website met WordPress zo immens populair is.

Bovendien: we zijn niet de enige die er zo over denken en voor onze opdrachtgevers bij voorkeur en WP website bouwen. In de tijd dat je dit artikel leest, worden er wereldwijd tientallen nieuwe website gelanceerd. Bijna een kwart daarvan is op basis van WordPress. Dat is geen toeval…

WordPress (door gebruikers liefkozend afgekort tot ‘WP’) is momenteel verreweg het meest populaire en meest gebruikte CMS. Het aantal websites dat op WP draait loopt in de honderden miljoenen. De in december 2011 verschenen versie 3.0 alleen al werd in een paar maanden 65 miljoen keer gedownload. Bekende gebruikers zijn The Wall Street Journal, Harvard, Ben& Jerries, CNN en MTV. Je bent met je SysteemWebsite dus in goed gezelschap.

Over de reden waarom WP zo immens populair is, verschillen de meningen. Dat het volledig gratis te downloaden is, heeft de groei uiteraard niet in de weg gestaan. Maar er zijn meerdere CMS-systemen gratis te downloaden. Dat kan dus niet de enige reden zijn.

Om te beginnen zit het geheim domweg in de kwaliteit. Op z’n Hollands gezegd is WP een verdomd goed, betrouwbaar en stabiel programma. Dat kan niet van alle gratis systemen gezegd worden. Bovendien is WP voordurend in ontwikkeling. Het wordt alleen maar beter, sneller en completer.

Gebruiksgemak

Wat ook helpt is het gebruiksgemak. Voor het bijhouden en beheren van een WordPress website heb je geen universitaire studie nodig. Het publiceren van een nieuwe pagina is niet moeilijker dan het versturen van een e-mail.

Sterker nog: zelfs voor het van ‘scratch’ bouwen van een WordPress website heb je niet eens al teveel kennis nodig. Wie een klein beetje met een muis overweg kan en zich niet te snel laat intimideren door een beetje techniek, heeft binnen een uur een WP website springlevend op het internet. Een professional doet het in 10 minuten…

WordPress Themes

Met het installeren van WP ben je er echter nog niet. Het ‘uiterlijk’ van je WordPress website (vormgeving, indeling, layouts, achtergrondkleuren, lettertype enzovoorts) wordt niet bepaalt door WordPress, maar door het ‘WordPress theme’of de ‘WordPress template’ die je ‘inlaadt’. Er zijn duizenden en nog eens duizenden themes gratis te downloaden. Daarnaast zijn er duizenden themes die niet gratis zijn. Die bieden vaak extra functionaliteit of gebruiksgemak, met name in de flexibiliteit en mogelijkheden.

Toch zal een serieuze WordPress website bouwer (en tot die categorie rekenen we ons) nooit gebruik maken van een standaard theme of template. Ten eerste omdat we je dan opzadelen met een een website die qua uiterlijk een (mogelijk) oneindig aantal tweelingbroertjes heeft. Ten tweede zijn de themes en templates die worden aangebonden niet flexibel genoeg. Je moet genoegen nemen met wat de bedenken van het theme als ‘goed genoeg’ beschouwde. Of dat voor jou ook ‘goed genoeg is’ valt te bezien.

Een professionele WordPress websitebouwer bouwt dan ook zijn eigen themes. Daarbij gaat hij niet uit van ‘goed genoeg’ maar van de eisen en wensen van zijn opdrachtgever. Geldt misschien niet voor alle WordPress website bouwers, maar wel voor ons 🙂

WordPress Plugins

Ook niet onbelangrijk: je kunt een WordPress website bijna oneindig uitbreiden met extra functionaliteit. Ook die functionaliteit (extra software) is veelal gratis te downloaden. De kwaliteit van die ‘plugins’ schommelt maar is gemiddeld genomen voldoende tot goed.

Google vriendelijk

Nog een reden voor de populariteit ven WP: door de structuur van de software is je website zeer ‘Google vriendelijk’. Dat betekent dat Google je pagina’s makkelijk oppikt en goed indexeert. Ook dat is niet bij alle ‘open source’ CMS-systemen een uitgemaakte zaak.

Heeft WordPress dan helemaal geen scherpe kantjes?

Niets is onfeilbaar en WP dus ook niet. Er zijn altijd verbeteringen denkbaar. Daarnaast is ‘security’ altijd een onderwerp van gesprek. Want de populariteit trekt ook hackers en cybercriminelen. Eind vorige eeuw leek WordPress op dat veld een paar steken te laten vallen. Inmiddels is de veiligheid en integriteit van een WordPress website goed gegarandeerd. Voorwaarde is wel dat je als gebruiker gebruik maakt van de nieuwste versie van WordPress. Van zowel het WordPress CMS als van je plugins.